Anmelderroste vine
Vinanmeldelser kan være en god rettesnor, når du skal købe vin, men der er dog visse ting du skal være opmærksom på. At være vinanmelder er ikke en beskyttet titel, så alle kan egentlig kalde sig vinanmelder uanset om man har forstand på vin eller ej. Når det er sagt er en vinanmeldelse selvfølgelig også en subjektiv vurdering. Der er dog nogle anmeldere, der er mere objektive i deres bedømmelser end andre, da de ikke har interesse i de vine de anmelder. At kende sine vinanmeldere kan også være en stor hjælp, når du skal vælge blandt de anmelderroste vine.
Robert Parker – den store vinanmelder
Robert Parker er blevet et brand, når det handler om at anmelde vine. Robert Parker, der kommer fra USA og tidligere var advokat, har anmeldt vine siden 1978. Anmeldelserne sker i magasinet The Wine Advocate, der i dag har over 50.000 abonnenter. Robert Parker har altid brugt en skala med 100 point. Det lidt specielle ved systemet er at alle vine fra start tildeles 50 point. Herefter vurderes udseende, hvor der kan gives op til 5 point. Vinens duft vurderes og der tildeles op til 15 point, smagen gives op til 20 point og endelig er der helhedsindtrykket, hvor der kan gives op til 10 point. Skalaen med 100 point anvendes i dag af mange anmeldere.
Robert Parker og The Wine Advocate kategoriserer vine efterfølgende skala:
96-100: An extraordinary wine of profound and complex character (ekstraordinær vin med dybdegående og kompleks karatker)
90-95: An outstanding wine of exceptional complexity and character (Fantastisk vin med exceptionel kompleksitet og karakter)
80-89: A barely above averge to very good wine. (Vine fra lige over middel til virkelig god vin)
70-79: An average wine with little distinction / soundly made (Gennemsnitlig vin vellavet vin)
60-69: A below average wine containing noticeable deficiencies (Vin under middel med visse mangler)
50-59: A wine deemed to be unacceptable (En vin der anses som uacceptabel)
I dag er det ikke længere Robert Parker selv, der anmelder vine, men ansatte. De følger dog samme fremgangsmåder som Robert Parker selv gjorde. Robert Parker var selv glad for store Bordeaux vine på Cabernet Sauvignon.
Vinanmeldelser fra WineSpectator og Decanter
WineSpectator og Decanter er to internationalt anerkendte vinmagasiner, der udover vinanmeldelser skriver om stort og småt i vinens verden. WineSpectator er amerikansk mens Decanter er fra England. Det fremgår til dels af deres fokus på vinnyheder, hvor Decanter har lidt tungere vægtning af europæiske vine, men deres anmeldelser af vine favner hele verden.
Begge magasiner bringer gode og dybdegående artikler om forskellige områder, årgange og forskellige stile. I hvert nummer kommer, der altid en række relevante vinanmeldelser, der som oftest tager udgangspunkt i et bestemt område og årgang. Vinspecialister fra de to magasiner er altid at finde til frigivelse af nye årgange fra alle de store områder.
Deres anmeldelser inkluderer altid mange vine og der kategoriseres i bedste vine, men ofte kigger de også på, hvor der er mest værdi for pengene.
Din Vinguide – stærkt dansk vinmagasin
Det bedste magasin i Danmark, der udelukkende beskæftiger sig med vin, er magasinet Din Vinguide. Magasinet udkommer 5 gange årligt og er på ca. 80 sider. Der er altid en række artikler om bestemte vinområder, hvor der skrives dybdegående om de forskellige stile, jordbund, producenter osv. Det kan også være nyttig læsning, da stilen i de enkelte områder kan variere og ved at kende til disse forskelligheder bliver det lettere at vælge den rette vin. Det er måske dog mere i den nørdede afdeling.
Din Vinguide anmelder vine fra bestemte områder og kommer med anbefalinger til den bedste vin samt vine, der er bedst til prisen. Anmelderne er danske vineksperter fra øverste hylde, der har stor erfaring med de områder de anmelder, så der er ingen tvivl om, at det er vinkendere, der ved hvad de snakker om.
Magasinet har dog den svaghed, at det stort set altid er de samme importørers vine, der anmeldes. Det giver selvfølgelig visse mangler i forhold til, at der er vine på det danske marked de ikke får anmeldt. Kvaliteten og anmeldelserne er fornuftige og virker objektive, men helt uafhængige kan de nok ikke siges at være.
Vinblogs og private vinanmeldere
Private vinanmeldere og vinblogs vinder frem og antallet er skudt i vejret de seneste år. Det skyldes, at man på få timer og uden de store omkostninger kan lave en hjemmeside og kalde det en blog om vin. Det giver selvfølgelig en masse vinentusiaster, der gerne vil anmelde vine og skrive om det af ren og skær interesse.
Som tidligere nævnt giver det selvsagt en del anmeldelser af tvivlsom karakter. Men igen er smagsoplevelsen subjektiv og det kan være du kan finde en anmelder, der rammer en smag du godt kan lide. Her hos VinVerden har vi ved flere lejligheder prøvet at sende vine til nogle af disse vinblogs og fået anmeldt nogle af vores vine. I kontakten med dem har de været meget tydelige omkring, at de giver vinene den anmeldelse vinen fortjener.
Nutidens trend med influencere og bloggere har uden tvivl også betydet, at disse private anmeldere har haft god vind i sejlene og hos VinVerden har vi også oplevet, at enkelte vinblogs har haft så travlt, at de har haft lange ventelister i forhold til at tage nyt vin ind.
Luca Maroni – mr. 99 point
Luca Maroni er både hadet og elsket som vinanmelder. Den italienske anmelder favoriserer en bestemt vinstil, hvor frugtintensitet ofte er lig med mange point. Blandt vinnørder og andre anmeldere er Luca Maroni ikke velset. Der er der heller ingen tvivl om, at han er ualmindelig rundhåndet med pointene til alt for mange vine. Om det skyldes kommercielle interesser skal være usagt, men rigtig rigtig mange billige vine fra Italien opnår 99 point, hvilket de selvfølgelig bruger i deres markedsføring.
Luca Maroni lægger vægt på intensiteten i vinens frugt, hvor andre seriøse anmeldere har et langt bredere fokus. Et godt eksempel på en vin, der får topkarakter hos Luca Maroni er en ukompliceret syditaliensk vin, der har fået rigeligt med sol og opnået højt sukkerindhold i druerne.
Hos VinVerden bruges Luca Maroni anmeldelser ikke, da vi finder tildelingen af point lidt for rundhåndet i forhold til, hvad vi forbinder med saglige anmeldelser.
Prisuddelinger til vine som markedsføringsstunt
På rigtig mange vine kan der ses et mærkat, der viser at netop denne vin har vundet en fornem pris. Umiddelbart lyder det jo som en vin, der er værd at prøve. Især når det ses på en vin til kun 45,- kr. må man som forbruger tænke, at det virkelig er et godt køb. Her skal man dog virkelig passe på. Mange producentforeninger har fundet ud af, at der er rigtig god reklameværdi i at sætte disse mærkater på vinene og bruger det udelukkende til at sælge flere vine.
I Australien har de især været gode til at uddele diverse priser med rund hånd. Det betyder, at mange vine fra ”Down under” har vundet den ene eller den anden pris. Det skal man dog ikke lade sig snyde af, da det udelukkende bruges for at lokke forbrugeren til at købe netop deres vine.
Hos VinVerden bruger vi udelukkende anmeldere, hvor vi kan stå inde for deres anmeldelser og synes de er objektive og saglige i deres pointtildelinger.
Roulepierre Rouge – Cotes de Rhone – Pierre Amadieu
Lækker rødvin fra topproducenten Pierre Amadieu i Gigondas.
Gigondas Domaine Grand Romane – Vieilles Vignes – Pierre Amadieu – 2019
Klassisk Sydrhone i fremragende balance. Dybde og lang eftersmag.
Muriel Reserva – Rioja – Fincas de la Villa
Klassisk Rioja Reserva lageret på blanding af amerikanske og franske egefade.
Carmen Cabernet Sauvignon – Gran Reserva 2017
Single vineyard i perfekt balance. 97 point hos Decanter.