Roulepierre Rouge – Cotes de Rhone – Pierre Amadieu
Lækker rødvin fra topproducenten Pierre Amadieu i Gigondas.
Château Mayne-Vieil – Fronsac 2016
Merlotvin fra Bordeaux. Område ikke langt fra Pomerol.
Gigondas Domaine Grand Romane – Vieilles Vignes – Pierre Amadieu – 2019
Klassisk Sydrhone i fremragende balance. Dybde og lang eftersmag.
Smagekasse – europæiske luksusvine
Afhold din egen vinsmagning. Medfølgende guide og information om vine og områder.
Gaveæske med 2 flasker – Bourgogne Réserve Pinot Noir
Vellavet klassisk Pinot Noir fra anerkendt producent.
Gaveæske med 2 flasker – Gigondas Domaine Grand Romane
Fantastisk vinoplevelse. Perfekt gave til vinelskeren.
Fransk rødvin
Rødvin fra Frankrig har historisk set altid været det ypperste i sin kategori. Der findes så ufattelig mange store vinområder i Frankrig, at det tager lang tid at stifte bekendtskab med dem alle. Først og fremmest er der de to absolutte frontfigurer, Bordeaux og Bourgogne, når det handler om fransk rødvin. Der er dog store vintraditioner på tværs af landet og du finder derfor rigtig meget god rødvin i resten af Frankrig. Læs med her, hvis du vil have mere kendskab til fransk rødvin.
Der produceres rigtig meget vin i Frankrig og landet er efter Italien det land med den største produktion. Ifølge Italian wine Central blev der i Frankrig produceret 43.900 hektoliter vin i 2020.
Rødvin fra Bourgogne
Ingen over og ingen ved siden af vil de indfødte i Bourgogne helt sikkert sige, når det kommer til rødvin. Kigger vi på priserne er det i Bourgogne vi finder Frankrigs dyreste rødvin, ja hele verdens dyreste. I kommunen Vosne-Romanée findes huset Romanee Conti, der i øjeblikket er rekordholder for dyreste vine. Det er ikke uden grund, at disse franske vine af højeste kvalitet har et dyrt prismærke. Klima- og jordforhold i Bourgogne giver ideelle betingelser for den fine og sarte Pinot Noir drue, der altid anvendes i produktionen af rødvin fra Bourgogne.
Lige så god som vinen er lige så svært er det at holde styr på vinhuse, marker, appellationer osv. Den franske vinlov er en kende bureaukratisk, men den giver som regel fornuftige indikationer af vinens kvaliteter. I Bourgogne inddeles rødvinen i forhold til markerne. De bedste marker har Grand Cru status eller 1. cru om man vil. Herefter følger de ned til 5. cru. Derudover er der også vine uden cru status. Vil du have vine med cru status i Bourgogne får du også lov til at betale et ganske stort beløb. Der findes dog meget rigtig god rødvin fra Bourgogne, der ikke har cru status.
Rødvin fra Bordeaux
Når det kommer til fransk rødvin, kæmper Bordeaux og Bourgogne om førertrøjen og de fleste i Bordeaux vil nok se det som en fornærmelse, at jeg har skrevet om vin fra Bourgogne før jeg har skrevet om Bordeaux. Bordeaux er delt af Garonne floden og der tales af samme grund om højre og venstre bred. På venstre bred er det primært Cabernet Sauvignon, der anvendes mens det på højre bred i høj grad er Merlot, der bruges. Selv her i Bordeaux er der en intern kamp om, hvor vidt den bedste rødvin kommer fra venstre eller højre bred.
På venstre bred er der en række kommuner, der har stået fadder til mange store franske rødvine gennem årerne. Det er kommuner som St. Julien, Margaux, Paulliac og Saint-Estephe for bare at nævne nogle af de største. I klassifikation af rødvine bruges, der også her et system, der starter med Premier Cru eller 1. cru og ned til 5. cru. Systemet stammer helt tilbage fra 1855, hvor Napoleon ville have klassificeret rødvinene til en verdensudstilling. Status tildeles til de enkelte vinhuse og ligesom i Bourgogne skal der betales anseelige beløb, hvis man vil prøve en Bordeaux med cru status.
På højre bred laver de bestemt også store franske rødvine, men her er det med Merlot druen i fremtrædende rolle. Den er mere rund i karakteren og giver knap så kraftfulde vine, hvis der sammenlignes med venstre bred. Her er det især områderne Pomerol og St. Émilion, der står bag nogle af de største rødvine, der kan købes i Frankrig.
Rødvin fra Rhône
Rødvin fra Rhône er egentligt et vidt begreb, da floden strækker sig fra det midtfranske og mod Sydfrankrig. Derfor deles området op i Nord og Syd. Klimaet længst mod Nord er køligere og det giver en helt anden type rødvin end den, der produceres mod Syd.
I Nordrhône er det ofte Syrah, der er den dominerende drue. Det giver mørke rødvine, der er elegante og raffinerede i smagen. Syrah-druen giver ofte en vin, der er lidt krydret og især peber kan være fremtrædende. De fineste områder er Saint Joseph, Côte Rôtie, Hermitage, Cornas og Crozes Hermitage. Vinene herfra er generelt højt prissat.
I Sydrhône er vejret varmere og det er Grenache, der er den fremtrædende drue dog ofte i sammen med Syrah og Mouvedre. Generelt er det dog tilladt at bruge en række forskellige druer i fremstillingen. Der findes rigtig mange gode franske rødvine fra Sydrhône og selv, når vi kommer ind i de kendte distrikter, er der stadig mulighed for at gøre gode køb. De fleste er nok bekendte med Chateauneuf du Pape, men områderne Gigondas og Vacqueyras byder også på virkelig flotte vine. Her får man rødvine, der potente og meget kraftfulde. Især som unge kan der virkelige være power i disse vine og mange ynder derfor også at gemme dem i kælderen i mange år, hvor de store vine kan udvikle sig flot.
Rødvin fra Sydfrankrig
Produktionen af sydfransk rødvin har altid været med stor volumen. Det stabile solrige og varme klima har gjort det let at producere store mængder rødvin til billige penge. Det har betydet, at rødvine fra Sydfrankrig ofte har været anvendt som det, der hedder bulk-vine, hvilket betyder, at det er brugt som opblanding i billige rødvine fra resten af Frankrig.
De store mængder rødvin er i høj grad blevet solgt internt i landet, da kvaliteten ikke har været til eksport. Tiden, hvor franskmændene drak vin til alle måltider, er forbi og med det er det indenlandske forbrug også blevet væsentligt mindre. Det har betydet øget fokus på kvalitet i rødvin fra Sydfrankrig. I dag er der mange vinhuse i det sydfranske, der laver ganske god vin, der kan købes til rimelige penge, så det er bestemt et område, der er værd at holde øje med.