Vin til julemaden

Vin til julemaden

Ser man på mængden af reklamer og kataloger står julen snart for døren. Selvfølgelig er der længe til gaverne skal lægges under træet, men tilløbet er langt og derfor snakker vi her i indlægget om vin til juletiden og det der kommer før. Læs med her, hvis du vil vide hvordan du får den perfekte sammensætning af vin og mad til julens måltider.

Traditionerne holdes i hævd, når det er juleaften, hvilket også gælder maden. Rigtig mange danskere får and eller flæskesteg og det er i sig selv ikke noget problem, at sætte vin til, men med tilbehøret bliver det sværere. Brune og hvide kartofler samt en fed brun sovs, er indbegrebet af tilbehør på bordet juleaften og her begynder det at blive svært. De mange fede og lidt søde ingredienser gør, at en let rødvin vil drukne og ikke komme til sin ret. Rødvinen skal derfor være noget, der kan matche den lidt tunge mad med sødme og fedme. Ikke nok med, at der både skal tages hensyn til fedme og sødme bringes der som regel også syre i spil i form af rødkål.

Vinen skal derfor være kraftig og med en smule sødme og lidt frugtsyre. De oplagte valg vil derfor være Amarone, Grenachevine fra Rhone, Primitivo fra Syditalien eller Shiraz fra Australien. Fælles for disse er som regel en høj alkoholprocent, en smule sødme og mørke noter. Det er vigtigt at vælge en vin, der er vellavet og dermed ikke for billig. Billige vine i nævnte kategorier vil ofte blot have en høj alkoholprocent, men ikke være balanceret i smagen. Vælg en relativt ung vin, der har bevaret sin friskhed fra frugtsyren. De nævnte vine har som regel en høj alkoholprocent, hvilket gør dem i stand til at trænge igennem den fede mad.

Grenache Noir V.V. fra Sydfrankrig er et oplagt valg til julemaden.

Eller prøv vores organiske Primitivo fra Amastuola

Det frække valg skal også med. I de fleste tilfælde er det en god ide, at lade vin og mad matche hinanden. I visse tilfælde kan det være vellykket med modsætninger. Af samme grund kan en tysk Riesling hvidvin være et godt valg til juleaften. Den sarte Riesling med sin tårnhøje frugtsyre er et ganske godt modspil til den fede julemad. En almindelig hvidvin vil falde helt igennem, hvis den serveres, men Riesling kan skære igennem fedtet og renser munden på en rigtig lækker måde. Mange kender følelsen af at trænge til at ligge ned fremfor at danse efter julemaden, hvilket ofte skyldes den fede mad og tunge rødvin. Med den mere friske Riesling har man ikke samme dovne fornemmelse i kroppen, da den indeholder langt mindre alkohol (typisk omkring 11%).

Prøv eksempelvis den lækre Falkensteiner Riesling fra Saar-Mosel området.

Vin til risalamande skal der naturligvis også være. Den søde kirsebærsauce gør det oplagt at vælge en mørkere dessertvin. Det kan f.eks. være en portvin. Portvin produceres i udgangspunktet på samme måde som almindeligt vin, hvor sukkeret i druerne omdannes til alkohol ved hjælp af gærceller. Den store forskel opstår ved at gæringen stoppes, når der laves portvin. Når gæringen stoppes, er der kun omkring 6-7% alkohol. Det betyder, at der stadig er masser af sukker i vinen, der giver mere sødme.

Prøv en lækker Tawny Port eller en mere ung Ruby Reserve Port.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *