Vin fra Puglia

Vin fra Puglia

Vin fra Puglia, eller Apulien som det jo hedder på dansk, er i løbet af de seneste 10 år blevet populære i Danmark. De fleste har i forbindelse med vine lært regionen at kende som Puglia. I Puglia får du vin, der kan være ganske godt lavet til en overkommelig pris. Vine fra Puglia er kendt for at være meget frugtige og ofte lavet på Primitivodruen.

Indtil for 20-25 år siden levede vinbønderne i Puglia et stille liv og leverede stort set alt vin til blends i det nordlige Italien. De lokale drak naturligvis deres egen vin, men der blev ikke eksporteret mange flasker til resten af verden. Efterhånden som det, der kaldes ”new world” vine er blevet mere populære på verdensplan har producenterne i Puglia fået øjnene op for eksportmuligheder. De kraftige og alkoholrige vine fra varme områder har vundet indpas. Netop varme er der masser af i den syditalienske region. Det giver fine betingelser og gør det let at producere meget vin. Puglia er da også den vinregion med næsthøjest produktion i hele Italien. Nu kigger vi lidt nærmere på druer og regioner i Puglia.

Primitivo

Gennem de seneste år har danskerne lært primitivodruen at kende. De fleste kender efterhånden også til at Primitivo og Zinfandel er samme drue. Primitivonavnet bruges i Italien og Zinfandel i USA. Vineksportørerne fra Puglia har dog fundet ud af at Zinfandel sælger godt på verdensmarkedet, hvilket har betydet, at flere producenter har erstattet Primitivo med Zinfandel på deres etiketter. Druen stammer oprindeligt hverken fra Italien eller USA, men fra Kroatien, hvor den går under navnet Crljenak Kaštelanski.

Vin fra Primitivo får mange vinkyndige til at ryste på hovedet. Hos den almindelige forbrugere har disse vine dog oplevet stor fremgang. Primitivodruen modner relativt tidligt og med den megen varme og sol, der er i Syditalien opnås, der høj sukkerkoncentration i druerne. Det giver en meget frugtig vin ofte uden den store kompleksitet. Kritikere vil mene, at det til tider minder for meget om marmelade.

Traditionelt har regionen været kendt for have stort udbytte og dermed lave billig vin. Efterhånden er der dog flere og flere eksempler på vinhuse, der laver vin af høj kvalitet i Puglia.

Prøv en af vores lækre organiske vine fra området, hvor kvaliteten er i højsædet.

Som tidligere nævnt er der i Puglia produceret meget vin, der kvalitetsmæssigt lader meget tilbage at ønske. Dog er der et par interessante områder, når det kommer til vin, der har løftet kvalitetsniveauet. Læs med herunder og se hvilke områder, der kan være værd at gå efter, når det drejer sig om vin fra Puglia.

Vin fra Salento

Salento er et af de bedste vinområder i regionen. Området er beliggende i den sydligste del af Puglia, hvor der er rigeligt med sol og varme. Den megen sol og varme kræver, at druerne plukkes fra planter, der ligger i en vis højde over havet. Det giver lidt mere kølige nætter, der er med til at udvikle frugtsyre i vinen. Uden dette modspil vil vinen blive for sød og klodset uden ret mange smagsnoter. Salice Salento, som området rettelig hedder, bruger primært Negroamaro som drue i deres rødvine. Navnet betyder mørk og bitter, men det måske ikke helt rammende for de vine, der kommer ud af det. Godt nok er vinene mørke, men det er generelt ikke vine, der opleves som bitre. Rødvin fra Salento på Negroamaro er generelt rige på bær og frugt i smagen, men i de gode vine vil det være noget let krydret til at komplementere smagen. Det giver fyldige rødvine uden for meget tannin eller syre. Rødvin fra Salento er derfor en letdrikkelig vin, der passer fint til retter som fx pizza. En kølig rødvin fra Salento passer fint til en dag på terrassen, hvor man blot skal nyde et glas inden maden.

Et godt eksempel på en god rødvin fra Salento er Fregi Barocchi Rosso. Køb den her.

Vin fra Primitivo di Manduria

Primitivo di Manduria minder som navnet antyder meget om den meget brugte drue Primitivo. I dette område er den mest brugte drue naturligvis Primitivo. Druen passer fint til det varme klima i området og modner relativt tidligt under den megen sol og varme. Netop den tidlige modning har lagt navn til druen, idet primi betyder tidlig. Det vigtige er som tidligere nævnt at holde udbyttet tilpas langt nede. Et lavere udbytte giver de tilbageværende druer mere nuance og flere smagsnoter.

Det meget varme klima giver som nævnt hurtigere modning af druerne. Det betyder, at den store udfordring bliver, at få druerne til at smage af andet end alkohol. Middelhavet omkring Italiens hæl er med til at sende kølige vinde ind over landet, men nattens temperaturer kommer sjældent ret meget under 20 grader. Vinmarkerne rykkes lidt op af bjergskråninger for at få lidt køligere temperaturer. De bedste vine kommer fra skråninger, der ligger lidt højere oppe, så temperaturen kan komme lidt ned om natten og stoppe modningen. Når modningen stoppes om natten bevarer vinen noget frugtsyre og giver plads til flere smagsnuancer.

De billigste vine fra Primitivo smager ikke af meget andet en overmoden frugt og alkohol. Der findes dog også rigtig gode vine, hvor vinen har flere nuancer og ganske fin smagssammensætning.

Kravet for at måtte bruge Primitivo de Manduria DOC navnet kræver, at mindst 85% af druerne til vinen er Primitivo.

Prøv den fantastiske Lamarossa, der er fremstillet på Primitivo og har lagret på både ege- og cementfade.

Har du interesse i andre italienske vine kan du læse indlægget om vine fra Piemonte her.