Gaveæske 2 flasker – Fontanabianca Barbaresco
Gaveæske til vinelskeren, der sætter pris på eksklusiv vin.
Nebbiolo
Nebbiolo vil få en klokke til at ringe hos mange vinelskere, men en del vil nok også ligne et spørgsmålstegn. Barolo er til gengæld kendt af alle vinelskere og netop Nebbiolo druen er rygraden i de berømte og dyre vine fra Piemonte i Norditalien. Udover Barolo er Nebbiolo druen også den eneste tilladte i de fantastiske vine fra Barbaresco. Er du på jagt efter Nebbiolo vin, hvor du kan få ”value for money” er det måske slet ikke de nævnte vinområder du skal kigge mod, men i stedet den mindre kendte appellation Langhe Nebbiolo, der kan være interessant at se nærmere på.
Facts om Nebbiolo
Nebbiolo udgør kun 10% af det beplantede areal i Piemonte og udover Piemonte er der kun en lille produktion af Nebbiolo vin i Lombardiet samt en smule i Australien, Mexico og USA. Druen er altså meget begrænset i sin udbredelse, men det er kun med til at gøre den endnu mere unik. Ordet stammer fra det italienske ”nebbia”, der betyder tåge. Tågen hænger ofte lavt i bjergene, når Nebbiolo druerne skal høstes. Druen modner sent og plukkes som regel først i slutningen af oktober.
Nebbiolo druen er relativt lille, men det mest karakteristiske ved druen er helt sikkert farven. Mosten fra druerne er meget lys i forhold til næsten alle andre blå druer. Et godt tip til blindsmagning er derfor at se efter den lyse farve, hvis der skal spottes en Nebbiolo vin. På trods af den lyse farve er vine på Nebbiolo som regel kendetegnet ved at være høj på tanniner og til dels også på alkohol.
Markerne med Nebbiolo vokser typisk omkring 250-450 meters højde. Druen trives godt i leret og kalkholdig jord, hvilket naturligvis forekommer i Piemonte, hvor den er mest udbredt.
Nebbiolos duft og smag
Vi har allerede berørt den lyse farve en Nebbiolo drue har i afsnittet ovenfor, men vi skal her se lidt nærmere på de aromaer og smagsnuancer, der kendetegner druen.
Nebbiolos aromaer kendetegnes ofte ved at være florale, men der vil dog være forskel på oplevelsen alt efter om det er fra Barolo, Barbaresco eller en Langhe Nebbiolo. Violer nævnes ofte som en fremtrædende aroma. Udover disse florale aromaer, er det ofte bær som hindbær, blåbær, kirsebær og til tider ribs, der findes i Nebbiolo vin.
Den lyse og liflige duft kan forårsage en til at tro, at vinen er let og lys i smagen, hvilket er ikke er tilfældet. Det høje tanninniveau angriber munden og kan virke en smule snerpende, men er det en vellavet vin er smagen herlig og tanninerne er balanceret med en god syre. I smagen er der ofte læder, anis og bær.
Udtrykket i vinen ændrer sig over tid og det samme gør både duft og smag. Når Nebbiolo vin får alder begynder de at få en brunere farve ligesom andre vine som regel gør med alderen. Det ses tydeligst i kanten af vinen.
Nebbiolo fra Barolo og Barbaresco
Vi kan selvfølgelig ikke snakke om Nebbiolo uden at sige Barolo og Barbaresco. Vinens konge, Barolo, er Piemontes stolthed, når det kommer til vin. Kravet for at opnå Barolo status er lagring i minimum 38 måneder, hvor af 18 skal være på træfade (typisk eg). Generelt er lagring af vinen på træfade med til at afrunde vinen og gøre tanninerne mindre fremtrædende. På trods af den meget lange lagring vil en ung Barolo også være tanninfyldt og ”snerpet”, hvilket er et tydeligt bevis på Nebbiolo druens karakter. Kravene i Barbaresco siger lagring i minimum 24 måneder, hvor af 9 skal være på træfade.
Barolo er den mest eksklusive af de to Nebbiolo vine, men måske lidt overraskende er det faktisk Barolo, der er det største område af de to. I de i alt 11 Barolo-kommuner er der, ifølge winenews.it, tilplantet 2.149 hektar med Nebbiolo druer. I Barbaresco er tallet kun 763 hektar. For begge områders vedkommende gælder det dog at tallet har været støt stigende over en årrække. Det er ikke underligt, at der er stor interesse for at sætte vinstokke i områderne, idet hektarprisen i Barolo ligger omkring 1,2 mio. euro i snit.
Langhe Nebbiolo
Langhe er et større område, der ligger omkring byen Alba og omkranser bl.a. Barolo. Langhe Nebbiolo er god kategori, hvis man vil finde Nebbiolo vine i høj kvalitet til rimelige priser. I Langhe produceres der en række forskellige vine, men her er det altså udelukkende Nebbiolo vi fokuserer på.
Området strækker sig fra Tanaroflodens højre bred til Syd for byen Alba. Langhe Nebbiolo er en kraftfuld vin, men vil ofte være lettere tilgængelig som ung. Derfor findes der ganske store vinoplevelser i denne kategori. Typisk vil Nebbiolo fra Langhe ikke have helt det samme gemmepotentiale som Barolo Barbaresco.
I Langhe er der ikke de samme produktionskrav og vinmagerne har altså større frihed i deres fremstilling. Langhe Nebbiolo skal være minimum 11,5% alkohol og være lavet 100% på Nebbiolo. Desuden er der krav om at vinmarkerne ikke må være beliggende højere end 800 meter over havets overflade.
Prøv en Nebbiolo vin
Nebbiolo fra Langhe er et rigtigt godt sted, at starte, hvis du vil prøve Nebbiolo vin. Man får et indtryk af stilen og priserne er ikke på samme niveau som i Barbaresco og i særdeleshed Barolo. Når det er sagt er det bestemt ikke deciderede billige vine, der kan erhvervs i området.
Udover de nævnte Nebbiolo områder produceres, der også vine på druen i Alba regionen, hvor vinene går under navnet Nebbiolo d’Alba. Stilen her minder på mange måder om Langhe Nebbiolo med mere lethed og knap så kraftfuld som de storebrødrene i Barolo og Barbaresco.
Når det kommer til at prøve Nebbiolo vin fra de store områder, Barolo og Barbaresco, skal man se sig for og ikke falde for fristelsen til at købe de billigste fra områderne. Priserne på jord i Barbaresco og i særdeleshed Barolo er virkelig høje. De billigste Nebbiolo vine fra Barolo har kun fokus på, hvordan de billigst muligt kan producere vine, der netop overholder de krav, der er. Det betyder som regel at vinene er kedelige og uinteressante. Er budgettet fx 100 kr. til Nebbiolo vin, er det langt bedre at starte med en Langhe Nebbiolo, hvor der stadig findes lækre Nebbiolo vine til en pris omkring 100 kr. pr flaske.