Vin fra Piemonte

Viser alle 6 resultater

-10%

Smagekasse Piemonte – rødvin

Smagekasse Piemonte. Oplev Barolo, Barbaresco, Barbera d'Alba og Barbera d'Asti og find din egen favorit.

Fra kr. 999,00

Gaveæske 2 flasker – Luca Bosio Barolo

Gaven til manden, der ikke mangler noget.

kr. 477,00
-14%
James Suckling 94

Gaveæske 2 flasker – Fontanabianca Barbaresco

Gaveæske til vinelskeren, der sætter pris på eksklusiv vin.

Fra kr. 479,00
Wine Advocate 92/100
Ikke på lager

Fontanabianca Barbera d’Alba Superiore 2018

Anmelderrost Barbera d'Alba fra Fontanabianca i Piemonte.

kr. 169,00
-15%
James Suckling 94

Fontanabianca Barbaresco 2017

Anmelderrost Barbaresco fra det lille vinhus Fontanabianca.

Fra kr. 229,00
James Suckling 95 point

Fontanabianca Bordini Barbaresco 2017

Anmelderrost Barbaresco fra øverste hylde.

kr. 399,00

Vine fra Piemonte

Piemonte i det nordlige Italien er kendt for deres overdådige udvalg af vine i høj kvalitet. Området byder blandt andet på ”kongernes vin” Barolo. Der er bestemt mere at komme efter. I Piemonte laves, udover Barolo, rødvin der kendes som Barbaresco, Barbera d’Asti, Barbera d’Alba og Dolcetto. Det er ikke kun store rødvine, der gør sig gældende. Dessertvine som Brachetto og Moscato d’Asti er absolut også spændende vin, der fortjener opmærksomhed.

Rødvin fra Piemonte

Piemonte har så utrolig meget at byde på, når det kommer til rødvin. Stilarterne og druerne i Piemonte-regionen er meget forskellige og har hver deres særegne og kvaliteter. Det spænder bredt fra den lyse, men meget kraftfulde og tanninholdige Barolo til de mørke og frugtige og syrerige Barberavine. Piemonte er beliggende i det nordvestlige Italien med grænser mod både Schweiz og Frankrig. Ifølge Italian Wine Central produceres der ikke mindre end 2,6 mio. hektoliter vin i regionen fra de i alt 43.872 hektar. Barbera er den mest beplantede drue og udgør 31% af arealet mens Nebbiolo, der bruges til Barolo udgør 10%. Er du interesseret i at blive klogere på de forskellige rødvine fra Piemonte skal du læse videre herunder.

Barolo – Vinens konge og Piemontes stolthed

Vi starter lige på og hårdt med vinenes konge eller kongernes vin. Barolo er Piemontes stolthed, når det kommer til rødvin. Den store vin har fået sit noble kælenavn fra starten af det 19. århundrede, hvor de kongelige foretrak Barolo.  Barolo er en kraftfuld vin med højt tanninindhold, der gør den velegnet som vin til mad og især en kraftig oksesteak. Det høje tanninniveau betyder, at vinen kan føles lidt voldsom, hvis den nydes uden ledsagelse af mad.

Barolo vine laves af Nebbiolodruen, der stort set kun anvendes i Piemonte. I fremstillingen er der lang maceration, hvilket betyder, at mosten trækker længe sammen med skaller og kerner. Det er netop årsagen til at tanninniveauet er så højt, da det er i skaller og kerner tanniner udtrækkes fra. Af samme årsag, er der brug for længere lagringstid på træfade, da det er med til at blødgøre tanniner og giver vinen en mere rund karakter.

Som nævnt er Barolo en vin, der har et højt tanninniveau og det er også grunden til, at mange vælger at vente med at drikke den. Mange Barolovine vil udvikle sig over årerne og vinen bliver kun bedre. Ofte siges kaldes det ”barnemord” at drikke en Barolo, der er under 10 år.

Barolo ligger som nævnt i Piemonte og er opdelt i kommuner. Officielt er der 11 kommuner, der hører under Barolo. Der er stor variation blandt vinene på tværs af kommunerne på samme måde som det kendes fra Bourgogne. Piemonte er i øvrigt også kendt for deres fine trøfler og netop Barolo og trøfler er et ”match made in heaven”.

Barbaresco – Vinens dronning og et godt køb

Barbaresco ligger naturligvis også i Piemonte, men lidt længere mod Nordøst end Barolo. Barbaresco minder på mange måder om Barolo, men der er dog også visse forskelle vi kan se nærmere på her. Druerne til Barbaresco er ligeledes Pimeontes stolthed, hvad druer angår, nemlig Nebbiolo. Vine fra Barbaresco er, som unge, mere afdæmpede og knap så tanninfyldte som Barolo og af samme årsag har Barbaresco fået tilnavnet vinens dronning.

I Piemonte er der rigeligt med mulighed for at bruge mange penge på både vin og mad. Er vinbudgettet ikke til dyr Barolo kan der fortsat gøres gode køb i Barbaersco. Vinene fra området er dog blevet mere og mere populære de seneste år og det er absolut ikke uden grund. Det har dog betydet, at Barbaresco prismæssigt er blevet dyrere end det var for blot 15 år siden. Der er dog stadig god mulighed for at få vin af høj kvalitet til en fornuftig pris. De billigste vine fra Barolo har fokus på lige netop at leve op til de krav, der stilles for at måtte bære det fornemme navn. Af samme grund er det ofte skuffende at købe de billigste Barolovine og derfor kan det langt bedre betale sig at vende blikket mod Barbaresco, hvis man vil prøve de fine vine fra Piemonte.

Fordelen ved Barbaresco er desuden, at de drikkemodne langt tidligere end Barolo. Den lidt blødere struktur i Barbaresco gør, at de ikke har samme behov for lagring. Det skal dog siges, at gode Barbaresco vine sagtens kan ligge i kælderen i 10 år og udvikle sig.

Barbera – folkets drue

Som jeg nævnte i indledningen af afsnittet om rødvin fra Piemonte er Barbera den mest beplantede druesort i regionen. Barbera er også kendt som folkets drue i Piemonte, hvilket skyldes den evne til at yde et stort udbytte og dermed være basis for produktion af billige vine. Af samme grund har druen tidligere haft ry for at give billige og karakterløse vine. Italienerne drikker i dag langt mindre vin end tidligere og derfor er der ikke længere samme behov for billige vine til dagligdags konsum. Det har betydet ændret fokus og nu er der i stedet kommet fokus på de fremragende kvaliteter Barbera-druen har, når der arbejdes med at optimere den.

Barbera kendes primært i udgaverne, der hedder Barbera d’Alba og Barbera d’Asti. De giver begge en mørk rødvin, der ofte er domineret af kirsebær i duft og smag. I udgaver uden lagring på egefade er det den høje frugtsyre, der dominerer vinene og gør dem velegnet til klassiske italienske retter, hvor tomat er med som ingrediens. I de fadlagrede udgaver får vinen lidt flere karakterer og giver lidt mere dybde i vinen, hvilket gør, at de bestemt også kan anvendes til rødt kød. Modsat Barolo er vine på Barbera uden det store tanninindhold. Det gør dem mere venlige og let drikkelige og er af samme grund ganske gode som et lille glas uden ledsagelse af mad.

Til sidst vil jeg også nævne Dolcetto som er den 3. rødvinsdrue i Piemonte, men mere ukendt i Danmark. Dolcetto giver frugtige og relativt lette vine, der skal drikkes mens de er unge. Kvaliteten af Dolcetto-vine er steget de seneste år og det kan være en vin vi kommer til at se mere til i Danmark i de kommende år.

Hvidvine fra Piemonte

Hvidvin fra Piemonte er for mange ukendt territorie. Druerne Arneis og Cortese er der ikke mange danskere, der nikker genkendende til. Det er dog ganske udmærket hvidvin, der kommer ud af de to druer. I området Roero nordvest for Alba dyrkes Arneis-druen. Druen kan være svær at håndtere og kan have tendenser til at overmodne. De vellykkede eksemplarer giver en elegant aromatisk hvidvin, der dufter af mandler og pærer.

Gavi er et område i Piemonte, hvor der produceres hvidvin på Cortese-druen. Disse hvidvine har vundet indpas på flere internationale markeder, hvilket er ganske naturligt, da det er vine af ganske god kvalitet. De hvide vine fra Gavi er tørre, men med en frugtig karakter. Duft af æble er typisk dominerende sammen lemon, mandler og honningmelon. Cortese-vine er typisk mellemhøje på frugtsyren, men med en let og elegant krop. De senere år er der gjort nogle vellykkede forsøg med fadlagring af Cortese, der gør den mere fyldig og giver vine, der har potentiale til at udvikle sig i kælderen i nogle år.

Mousserende vine fra Piemonte

Mousserende vine fra Piemonte er langt mere kendte end hvidvinene vi netop har været forbi. Piemonte er især kendt for deres Moscato d’Asti, både på godt og ondt. Asti som er den folkelige betegnelse i Danmark for de let mousserende vine lavet på Moscato-druen. Ofte i billige udgaver med lidt for meget sukker og for lidt karakter. Moscato d’Asti kan dog give lækre moussrende vine, der er god ledsager til desserter med sine søde karakter og de rensende bobler.

I samme stil findes Brachetto-druen, der langt mindre kendt i Danmark. Det er dog et fremragende alternativ som dessertvin og ligeledes som et glas i hyggeligt selskab på en varm sommerdag på terrassen. Brachetto d’Acqui som er det officielle navn er en smuk saftevandrød skummende vin med lette bobler. Duften er med noter af friske jordbær og hindbær. Af samme grund har Brachetto også fået tilnavnet ”Jordbærvin”. Har du ikke prøvet en Brachetto vil jeg absolut anbefale det. På samme måde som Moscato d’Asti fås Brachetto også i billige og karakterløse udgaver, men i de vellavede udgaver er det en aldeles kompetent dessertvin.