I dette indlæg vil jeg se lidt nærmere på de spanske vinregioner. Der findes rigtig mange vinregioner og områder i Spanien. Derfor vil dette indlæg tjene som en gennemgang af nogle af de vigtigste vinregioner i Spanien.
Indledningsvist tager vi fat i lidt vinfakta om Spanien.
- Spanien har verdens største areal til produktion af vin med næsten en million hektar.
- Spanien producerer omkring 42 mio. hektoliter vin om året, hvilket pga. lavere udbytte er mindre end både Frankrig og Italien.
- I Spanien er forbruget pr. indbygger faldende og nu nede på 18,4 liter, hvilket er langt mindre end Danmarks 34,3 liter.
- Ca. 2/3 del af produktionen eksporteres.
- Værdien af den producerede vin anslås til at være 4,8 mia. euro.
- Kun to områder, nemlig Priorat og Rioja, er tildelt den fineste appellation DOCa.
- De mest almindelige druer til rødvin i Spanien er Bobal, Tempranillo og Garnacha.
- De mest almindelige druer til hvidvin i Spanien er Airen og Verdejo.
Nu vil vi tage fat i nogle af de mest fremtrædende spanske vinregioner og se nærmere på deres særegne og kendetegn.
Klik her og gå til shoppen og se udvalget af rødvin.
Ribera del Duero
Vin fra Ribera del Duero er blevet særdeles populært i Danmark over de seneste år og det er med god grund. Ribera del Duero er beliggende i området ved navn Castilla Y Leon, der geografisk er placeret Nord og Vest for Madrid, hvor det strækker sig helt til grænsen mod Portugal. I Ribera del Duero findes langt de fleste vinmarker omkring 700-850 meters højde og jorden er typisk sandholdig og med kalksten. Den mest brugte drue i området er tempranillo, men garnacha, cabernet Sauvignon, malbec og merlot bruges ofte som tilsætningsdruer.
Ribera del Duero er klassificeret som DO (læs mere om klassifikation af spansk vin her) område og det kan måske undre lidt, at området endnu ikke har fået DOCa status med den fantastiske udvikling, der været i området over de senere år. Grunden til den manglende status som DOCa skyldes, at det kræver høj kvalitet gennem mange år, men det må området efterhånden snart leve op til. I Politikkens vinbog fra 1988 er Ribera del Duero slet ikke nævnte som område, hvilket beviser, at området ikke altid har stået for høj kvalitet og haft interesse fra Danmark. Området byder ikke på de letteste forhold i forhold til vindyrkning, da sommeren byder på meget varme dage, men til gengæld er der meget kolde nætter og nattefrosten fortsætter ofte til langt ind i maj og vender tilbage allerede i oktober, hvilket gør det svært at opnå modningstid for druerne. Udbytte i området er ofte meget lavt, hvilket alt andet lige giver højere priser.
Bedste vine fra Ribera del Duero
Når man siger Ribera del Duero kommer man ikke udenom Vega Sicilia, der nok er det mest kendte slot i området. De formår år efter år at skabe fantastiske vine og har opnået kultstatus, hvilket afspejles i priserne og det er ikke nemt, at finde noget under 4-500 kr. fra Vega Sicilia. Vinen anses ofte for investeringsobjekter, hvilket er med til at drive priserne yderligere på især de gode årgange. Tidligere nævnte jeg, at området slet ikke er nævnt i Politikkens vinbog fra 1988, men Vega Sicilia er dog nævnt som det eneste fra området, så de har altså i mange år stået for høj kvalitet og velsmagende vine.
Danske Peter Sisseck er et stort navn i den internationale vinverden og har været med til at gøre Pingus til et meget kendt brand. Vinen med samme navn er nok den mest kendte fra Spanien, hvilket betyder, at prisen på den også er meget høj og sjældent fås til under 1.000 kr. De senere år er der kommet til afarter som fx Flor de Pingus som kan fås til under det halve.
Nogle af de bedste årgange fra Ribera del Duero er 2001, 2004, 2005 og 2010.
Lignende regioner
Når et område bliver så populært som Ribera del Duero betyder det ofte, at priserne kravler højt op for vine fra området. Derfor kan det være en god ide, at se sig om efter andre områder i regionen. De kan byde på noget af samme karakter, men til en lavere pris. Såvel som, der er variationer indenfor et område vil der ligeledes være det i de områder, der ligger tæt på Ribera del Duero. Af områder, der ligger tæt på og laver vin, der til tider kan minde om de kommer fra Ribera, kan fx være Cigales, Toro og Arlanza. Vine fra Toro er dem, der i øjeblikket laver vin af en kvalitet, der minder mest om Ribera del Duero. Det er de efterhånden blevet kendte for og priserne her er også på vej op. Vine fra Cigales og Arlanza er primært blevet drukket i Spanien, men indenfor de senere år er især også vine fra Cigales blevet eksporteret, idet flere og flere producenter har hævet deres niveau.
Klik her og se udvalget af vin.
Rioja
Vin fra Rioja har altid været forbundet med høj kvalitet og på den internationale scene er det historisk set fra Rioja, at den bedste spanske din er kommet. Mange danskere har svært ved at udtale Rioja korrekt, men Rioja udtales nærmere som “riåkka” Området ligger i det nordlige Spanien ikke så langt fra grænsen mod Frankrig. Netop Frankrig har historisk bidraget til udviklingen i regionen. Da vinlusen kom til Frankrig og ødelagde mange vinmarker drog flere franske producenter over græsen og slog sig ned i netop i Rioja og startede vinproduktion her. Rioja har Spaniens højeste klassifikation kaldet DOCa og var det første område i Spanien, der blev tildelt denne klassifikation.
Rioja ligger i læ bag bjergkæder, hvilket skræmer for den stærke vind fra Biscayen, der kan være ødelæggende for druernes udvikling, hvilket er med til at sikre druerne en stabil udvikling og modning. Rioja er inddelt i tre områder, Rioja Alta mod Vest, Rioja Alavesa mod Nord og Rioja Baja mod Øst. De fleste vinmarker ligger langs Ebrofloden i 450-700 meters højde.
Klassisk Rioja
Vine fra Rioja har stolte traditioner og igennem mange år været kendetegnet ved høj kvalitet. Vine fra Rioja er lavet primært på det man kan kalde den spanske nationaldrue, nemlig Tempranillo. Dog er der i mange vine blandet andre sorter i, hvor Garnacha ofte er brugt og tilfører mere alkohol til vinen. Graciano er gennem de senere år dog ofte mere anvendt for, udover alkohol, at tilføre noter af krydderier. Man kan ikke sige Rioja uden at sige egetræsfade. Fadlagring på eg har været brugt i fremstillingen af Rioja vine og er det stadigt. Fadene er dyre og lagring i flere år kræver kapacitet og penge. Det betyder naturligvis, at de vine, der lagres længe kommer til at koste, men det giver også meget lækre vine. Dog er flere producenter begyndt at korte lidt af deres lagring, da forbrugerne gerne vil have de mere friske og frugtagtige vine her kan for meget lagring ødelægge noget af denne smag. Kan man lide friske unge vine med frugtagtig smag skal man vælge crianza vine, der har lagt på fade, men typisk kun i 12 måneder. ‘
Generelt er Rioja garant for gode vine i de fleste tilfælde, men de allebedeste årgange er 2001, 2004, 2010, og 2011.
Rioja look-a-like
Det er altid spændende, at finde god vin til billge penge. I forhold til at finde noget, der ligner vine fra Rioja, er det dog ikke så lige til. Det allermest oplagte er dog, at se lidt nærmere på naboområdet Navarra, der omkranser Rioja Baja mod Øst og Nord.
Navarra er Rioja underlegne, når det kommer til kendisfaktor og produktion af store rødvine. De har igennem mange år produceret bulkvin, der bruges som tilsætning i andre vine. Over de seneste årtier er der hos nogle producenter sket en udvikling mod finere produktion, der kan begå på det internationale marked. Området er ukendt for de fleste danskere, hvilket også er afspejlet i udvalget i butikkerne, der ofte har få eller slet ingen vine fra Navarra. Det skal dog nævnes, at området har ry for at lave rigtig fine rosevine, måske de bedste i Spanien. Rosevinene er ofte lavet på Garnachadruen som også er den mest fremtrædende i produktionen af rødvine fra Navarra. Det er en af årsagerne til at de ikke umiddelbart ligner Riojavine, der er lavet på Tempranillo.
Mange vinehuse i Navarra har længe kigget misundeligt på storebroren Rioja og set hvordan deres vine er blevet mere og mere populære. Nu forsøger flere i Navarra, at “kopiere” Riojastilen og lave vine på Tempranillo. Med den geografiske beliggenhed lige ved siden af Rioja kan der efterhånden findes nogle vine, der minder om vinene fra Rioja. Vil man prøve kræfter med Navarra er det vigtigt, at være opmærksom på, hvilken drue vinen primært er lavet på. Så vil man prøve at finde en vin fra Navarra, der kan minde om Rioja skal den være lavet på Tempranillo.
Kilder:
Decanter
Statista
Winespectator