The Dry Dam Riesling – d’Arenberg – McLaren Vale
Australsk Riesling, der er frisk og med anelse sødme.
Bishöfliche Weingüter Trier – Falkensteiner Riesling Trocken
Forfriskende Riesling fra Saarområdet.
Eimermann Riesling – Roter Hang – Trocken
Riesling med høj frugtsyre, der gør den frisk. Fra den berømte skråning Roter Hang.
Riesling
Riesling vine har gennem de seneste år opnået større og større popularitet blandt danskerne og i resten af verden. Riesling vin er især kendt for dens aromatiske fortræffeligheder. Når man sætter næsten i et glas med Riesling hvidvin er man som regel ikke i tvivl om, hvad det er man har i glasset. Tysk Riesling står som noget af de fineste og bedste, men Alsace Riesling på den anden side af grænsen Frankrig vinder også frem. Der produceres efterhånden Riesling vin mange steder i verden. Både i Australien og Chile laves der blandt andet god Riesling.
Kend din Riesling drue
Riesling er nok en af de absolut mest aromatiske druer og den vil ofte være let at genkende på duften. Aromaerne fra Riesling er blomstret samt med stenfrugter som æbler, pærer, nektariner og fersken, men også mere tropiske frugter er at finde i duften. Citrusfrugter, især lime, er som regel også til stede. Det er ikke sikkert, men kan genkalde alle disse dufte, når man stikker næsen i glasset, men har man få gange duftet til Riesling genkender man den let, da duften er så intens. Det bedste Riesling kan ofte gemmes i mange år og gør man det vil det med tiden ofte få en udpræget duft af petroleum som nogen finder charmerende mens andre rynker på næsen af det.
I munden er det ofte den markante frugtsyre, der skærer igennem og kendetegner Riesling. Især Mosel Riesling er kendt for pivfriske syre i vinen. Det er også syren, der gør den ganske anvendelig som madvin, da syren næsten uanset, hvilket ret man serverer, gør det godt og virker mundfriskende. Dog skal den ikke drikkes til en rød bøf. En Riesling Feinherb eller Kabinett uden det store restsukker vil være fine til mange retter lige fra Sushi til danske julemad.
Den oversøiske Riesling fra fx Australien har lidt mindre skarp syre og som regel lidt mere mundfylde. Det kan være et rigtig godt alternativ til tysk Riesling, hvis man vil have noget med knap så meget syre.
De bedste områder med tysk Riesling
Stort set alt tysk Riesling laves i den Sydvestlige del af landet. De store vinområder, Mosel, Pfalz, Rheinhessen og Rheingau er de største producenter af vin på Riesling druen. Riesling fra Mosel er ofte den fineste, når det kommer til syreniveau. Mosel er lige på grænsen af, hvor det kan lade sig gøre at modne Riesling druen. Før global opvarmning var der flere år, hvor man i Mosel havde svært ved at modne Riesling, men nu lykkedes det år efter år.
Længere mod Sydøst kommer Rheinhessen, der også producerer rigtig fin Riesling hvidvin. På mange punkter er stilen den samme som i Mosel, men der sker rigtig meget i området. Rheinhessen er et af de tyske vinområder, hvor udviklingen de seneste årtier har været mest markant og det ses også niveauet for Rheinhessen Riesling. I området findes desuden den ikoniske vinmark ”Roter Hang”, der har navn efter den rødlige jord. Jernforbindelser i jorden giver den sin specielle farve og jorden har vist sig ekstra ordinær i forhold til fremstilling af noget af det bedste Riesling.
Skal det være Riesling Trocken, Riesling Feinherb eller Auslese?
Det kan være en yderst vanskelig opgave at finde rundt i de mange Riesling betegnelser, der findes. Her tager vi udgangspunkt i de tyske klassifikationer, det er er tysk Riesling, der har førertrøjen på. Når Riesling klassificeres, sker det ud fra Oescle, der angiver, hvor meget sukker, der er i druerne, når de høstes. Det kan dog ikke altid bruges som rettesnor i forhold til, hvor sød vinen bliver, da det er op til vinmageren, at bestemme, hvornår gæringen stoppes og dermed, hvor meget restsukker, der vil være i vinen.
Udgangspunktet er dog, at man kan følge nedenstående skema i forhold til Rieslings sødme.
Trocken | Tør hvidvin uden nævneværdig restsukker |
Halbtrocken/Feinherb | Halvtør hvidvin med lidt restsukker |
Lieblich | Sød hvidvin |
Kabinett | Som regel en tør hvidvin, men der kan være en smule restsukker |
Spätlese | Sent høstede druer med højt sukkerindhold. Bliver som regel til let søde vine med restsukker. |
Auslese | Betyder udvalgte druer og laves kun i de bedste år. Giver som regel en sød vin. |
Beernauslese | Laves på overmodne druer med begyndende ædelråd. Giver en meget sød vin. |
Trockenbeerenauslese | Meget fin og dyr vin, der laves i de bedste årgange og giver en meget sød vin. |
Som det fremgår af skemaet, er der betegnelser nok at holde styr på, når det kommer til tysk Riesling. Ovenikøbet er en betegnelse som Riesling Feinherb ikke en klart defineret, men producenterne bruger som udgangspunkt betegnelsen, når der er 10-20 gram restsukker i den færdige vin.
De fine og søde Riesling vine er med deres høje restsukker indhold som regel gode dessertvine. En Riesling auslese (med restsukker) er en god ledsager til desserter og gedeoste.
Er det værd at gå efter de billige Riesling tilbud?
Det kan være fristende at Riesling hvidvin på tilbud, men pas på de billigste af slagsen. Königsmosel Riesling er et godt eksempel, hvor man kan få 6 Riesling ualmindeligt billigt, men også for billigt. En Riesling drue i Tyskland har brug for sol og varme. Derfor vokser de bedste Riesling druer på sydvendte skråninger, ofte meget stejle. De billigste eksemplarer er ofte ikke modnet tilstrækkeligt og vil være en dårlig oplevelse.
En god Riesling trocken kommer på grund af de udfordrende arbejdsbetingelser, dyr jord og arbejdskraft til at koste mindst 80,-. Skal det være de finere betegnelser som Riesling spätlese eller Riesling auslese kommer priserne sjældent under 100,- for de drikværdige eksemplarer. Der findes selvfølgelig også Riesling vine, der er betydeligt mere bekostelige. Vil du prøve nogle af de mest anerkendte (og dyre) er det Trimbach Riesling, Dr. Loosen Riesling (der også lave den anerkendte Eroica Riesling). Af dygtige producenter i den mere prisvenlige klasse er det fx Fritz Haag eller Eimermann Domtalhof, der er værd at gå efter.
Har du endnu ikke prøvet en Riesling er det absolut et ”must try” og især Riesling fra Tyskland skal prøves, hvis man har interesse i vin.