Er vin sundt?

5 healthy habits

Billede fra Wine Spectator, april 2020

Er vin sundt? Det ser det faktisk ud til at være, men som så mange andre steder gælder devisen i begrænsede mængder også her. Et stort studie udført over en lang årrække i Chicago, Schweiz, Holland og Kina bekræfter endnu en gang, at vin kan forebygge visse livsstilssygdomme. Så lad os bare indlede med konklusionen, der siger, at et til to glas vin om dagen nedsætter risikoen for kroniske sygdomme. I omtalte studie blev, der testet i forhold til diabetes, hjerte- karsygdomme og kræft. Konklusionerne fra studiet er netop bragt i en artikel i det kendte vinmagasin Wine Spectator.

Vin nedsætter risikoen for kroniske sygdomme

Det store studie blev udført med hele 112.000 respondenter, der alle primært var beskæftigede indenfor sundhedssektoren, så allerede her kan man selvfølgelig kritisere studiet for ikke at være repræsentativt, men nok om statistiske metoder. Over en lang årrække skulle deltagerne hvert andet år indsende deres svar på en lang række sundhedsrelaterede spørgsmål. De skulle svare på spørgsmål omkring rygning, vægt, motion, kostvaner og indtag af alkohol. De personer, der deltog i studiet og havde gode vaner indenfor de fire første parametre levede længere. Kvinder i gennemsnit 9,5 år og mænd 8,8 år længere uden påvirkning af de nævnte sygdomme livsstilssygdomme. Det interessante er så, at de personer, der udover de fire første målepunkter også kunne svare ja til, at de næsten dagligt indtog en moderat mængde alkohol, levede endnu længere uden kroniske sygdomme. For kvindernes vedkommende var det 12,5 år og for mændene 9,6 år. Er vin sundt? Ja ifølge denne undersøgelse er det netop godt for helbredet næsten på daglig basis at indtage en moderat mængde alkohol, da det forebygger en række livsstilssygdomme.

Besøg vores shop og bestil din vin allerede i dag

Hvorfor er vin sundt?

Nogle af de fordele moderat indtag af vin siges at kunne bidrage med er fx forbedret kolesteroltal, men igen er det den moderate mængde, der er nøglen. Så et glas vin eller to om dagen er i sundhedsmæssig henseende langt bedre end, at samle til bunke og drikke hele puljen i weekenden. Af andre fortrin som især rødvin indeholder er antioxidanter. Røde druer indeholder en mængde antioxidanter, der kan være med til at nedsætte inflammation i kroppen. Denne virkning kan naturligvis også hentes via andre fødevarer, men de er nok knap så sjove som via vin. Drikker man for store mængder vin eller anden alkohol på en gang kan det resultere i svækket immunforsvar, der øget risikoen for inflammation i kroppen eller gør en mere modtagelig overfor sygdom.

Så med ro i sindet kan du roligt begynde at overveje hvilken vin, der vil passe til aftensmaden i dag. Smut forbi vores shop og lad dig friste af det lækre sortiment.

Kilder: Wine Spectator og heart.org