Mousserende vin til festlige lejligheder har været en selvfølge i mange år. Det kan vog være en udfordring at holde styr på begreberne, når det gælder mousserende vin. Det ser vi nærmere på her.
Champagne er navnet på et område i Frankrig, Cava det samme i Spanien og Prosecco lige så i Italien. Fælles for dem er at, de alle er mousserende vine eller vine med bobler om man vil.
I denne artikel kigger vi lidt nærmere på forskelle og ligheder mellem de tre typer af mousserende vin og giver dig mulighed for at træffe et kvalificeret valg næste gang du skal nyde et glas bobler.
Sådan laves mousserende vin
Mousserende vin kan fremstilles med fire forskellige metoder. Den mest simple måde, hvor på mousserende vin kan fremstilles er ved at pumpe kulsyre ind i vinen på samme måde som det kendes fra sodavand. Metoden kendes under navnet méthode gazéifiée. Lidt mere sofistikeret bliver det med méthode ancestrale, hvor kulsyren kommer fra gæringen som der i denne metode kun er en af. Det betyder, at gæringen skal ske (delvis) på flaske for at holde på kulsyren.
De mest anvendte og anerkendte metoder er dog med to gæringer, hvor der under anden gæringen opstår kulsyre, der ikke kan undslippe vinen og dermed skaber den mousserende vin. Finder anden gæringen sted på tanke kaldes metoden méthode cuve close eller méthode Charmat som nok er det mest anvendte udtryk. Sker anden gæring i stedet i flasken har vi fat i ”rigtige” metode, der kaldes méthode traditionelle eller méthode classico.
Hvad er Champagne
Champagne er et område i det Nordlige Frankrig, nærmere bestemt i Marne regionen. Den store by Reims er hovedbyen i området og for de store champagner. Den mousserende vin fra Champagne opstod omkring år 1700 ved en tilfældighed. Vinmagerne i området forsøgte at lave vin som i Bourgogne, men pga. kolde vintre stoppede fermenteringen fordi gærcellerne gik i dvale. I løbet af foråret vågnede gærcellerne igen. Gæren spiste videre af sukkeret og den proces frigiver kuldioxid, der fik flaskerne til at sprænge. Enkelte flasker holdt dog til det og så havde man lavet den første champagne. Dom Pérignon, som mange kender, var den første, der succesfuldt lavede anden gæring på flaske og kan vel siges at være opfinderen af Champagne.
Champagne er nærmest blevet et varemærke og kun vine fra området må bære navnet champagne. I dag er der godt 300 vinhuse, der fremstiller de gyldne bobler. Til fremstillingen er det tilladt at bruge tre druesorter, det er Pinot Noir, der også kendes Bourgogne, Pinot Meunier og Chardonnay. De to førstnævnte er røde druer mens Chardonnay naturligvis er en grøn drue. Arealmæssigt er der stort set beplantet lige meget af hver sort. Som regel bruges alle tre sorter i fremstillingen af Champagne, men i enkelte tilfælde er der også champagner udelukkende på grønne druer. Disse kaldes ”blanc de blancs”. Det kan måske undre at Champagne er lys som hvidvin, når der anvendes to røde druesorter. Det skyldes dog at mosten kun er i kontakt med drueskallerne i ganske kort tid og dermed ikke, når at give farve til mosten.
Champagne laves naturligvis efter méthode traditionelle, hvor anden gæring foregår på flaske. Herefter lagres vinen på flaske sammen med gærresterne, hvilket giver en fin mousse, mere fyldighed og flere aromaer. Gærrester og anden bundfald fjernes inden vinen sendes til forhandling. Det foregår ved vende flaskerne langsomt på hovedet og rotere dem. Alt bundfald samles lige bag proppen og herefter fryses bundfaldet fast til proppen og på den måde kan proppen åbnes og bundfaldet fjernes. Derefter sker der en lille påfyldning af vin og ofte en smule sukker.
Alt udenfor det afgrænsede Champagne område i Frankrig må ikke bruge navnet, så der hedder mousserede vin i stedet Cremant. Der findes ganske gode mousserende vine fra det øvrige Frankrig, hvor man på mange områder kan få ganske gode mousserende vine til en rimelig pris.
Vil du læse mere og have spændende nyheder om Champagne har de selvfølgelig en officiel hjemmeside, der findes her.
Hvad er Cava
Cava er den spanske pendant til champagne. Cava blev første gang lavet i 1872 som et forsøg på at lave en mousserende vin fra Spanien, der kunne hamle op med den franske champagne. I dag laves Cava i 10 områder, men med klar koncentration i det nordøstlige hjørne. Cava har medvind i øjeblikket og der eksperimenteres ganske meget blandt nye og gamle vinmagere. Produktionsmetoden er den samme som bruges i champagne med anden gæring i flaske.
Vinmagerne i Cava bruger primært druerne Macabeo, Xarello, Parellada og Subirat. Dog foregår der i øjeblikket mange eksperimenter med bl.a. druerne Pinot Noir og Chardonnay, der jo også bruges i champagne. Den mousserende vin fra Spanien måler sig ofte mod champagne og drømmer om at overtage verdensherredømmet på området. I 2016 blev der solgt 245 millioner flasker cava på verdensplan. Fremgangen er de seneste år især sket inden for premiumsegmentet med reserva og gran reserva.
Det er bestemt heller ikke uden grund, at cava vinder frem på markedet for mousserende vine. Stilen er en anden end champagne og den bekommer mange forbrugere ganske godt. Cava er mere let og rund i smagen end champagne, der for mange kan være en kende for syrlig og sur i smagen. Når man samtidig skeler til priserne, er det heller ikke uden grund at flere danskere prøver cava. En billig champagne koster let 200,- mens en god vellavet cava kan nås for 150,-.Er budgettet til mousserende vin 100-200 er det derfor også en klar anbefaling at vælge cava fremfor champagne.
Prøv vores lækre Muscandia Balsam Brut.
Vil du læse mere om Cava kan du finde deres officielle hjemmeside her.
Hvad er Prosecco
Spumante eller Prosecco? Spumante er blot et italiensk ord for mousserende vine, så det dækker over en rækker typer af vin. Det kan være bl.a. Lambrusco, Moscato d’Asti og Prosecco. Er det et alternativ til Champagne du er på udkig efter, er det Prosecco du skal gå efter, da den minder mest om Champagne i stil og udtryk. Prosecco laves på samme måde som Champagne med to gæringer. Prosecco lader dog ofte anden gæring ske på tanke, hvilket altså er fundamentalt anderledes end Champagne. Der findes dog også Prosecco, der gærer anden gang på flaske.
Smagsmæssigt er oplevelsen ikke helt som Champagne, hvilket er naturligt, når der anvendes forskellige druer. Champagne lagres længere tid på flaske end Prosecco og det giver naturligvis også en forskel. Smagen i Prosecco vil oftest være med noter af æble, honningmelon og generelt lidt mere frisk i smagen. Trykket i flaskerne er lavere i Prosecco og det har også betydning for oplevelsen af boblerne. Boblerne vil i en Prosecco være lettere og de vil hurtigere dø ud og forsvinde end i Champagne.
Prosecco laves i regionen Veneto, der også er kendt for gode rødvine. Prosecco bliver lavet på druen ved navn Glera. Tidligere hed druen faktisk Prosecco, men i 2009 valgte man at navngive den Glera i stedet.
Målt på antal solgte flasker er Prosecco faktisk nummer et på verdensplan. I 2020 forventes det er der sælges ca. 420 mio. flasker af den mousserende vin fra Italien. Det placerer den altså med et solidt forspring ned til Champagne, hvor det forventede salg i 2020 er ca. 320 mio. flasker. Målt på værdi er Champagne, qua sine høje priser, dog fortsat nummer 1.
Der findes et par konsortier, der har samlet en mængde relevant information om Prosecco. Producenter i Prosecco DOC kan findes her og DOCG producenter kan findes her.
Sukkerniveau i mousserende vin og gode råd til servering
Har du en flaske mousserende vin, der er vellavet, skal den nydes ved ca. 10-12 grader og altså ikke helt kold som mange fejlagtigt gør. De høje tynde glas, der ofte bruges til servering af mousserende vine, kan I mange tilfælde være ganske anvendelige for mousserende vine af mere simpel karakter. Har du der imod en god champagne, cava eller anden god mousserende vin er et glas med lidt mere volumen ganske velegnet. Det kan fx være et hvidvinsglas, men dog gerne et det lukker lidt mere til i toppen. Et glas med mere volumen åbner vinen mere og giver plads til flere aromaer.
Sukkerniveauet i mousserende vin er afgørende for smagsoplevelsen. Der findes mousserende vine med ingen sukker til vine med over 50 gram sukker pr. liter. Traditionel Champagne er det, der kaldes ”Brut” og indeholder 0-12 gram sukker pr. liter. På listen herunder kan du se hvor meget de forskellige typer indeholder af sukker.
- Brut nature, pas dosé, zéro dosage: 0-3 g/l
- Extra brut: 0-6 g/l
- Brut: 0-12 g/l
- Extra dry: 12-17 g/l
- Sec / Dry: 17-32 g/l
- Demi-sec / medium dry: 32-50 g/l
- Doux: over 50 g/l
Sukker tilsættes i forbindelse med, at flaskerne proppes. Mousserende vin er generelt med meget frugtsyre, hvilket nogle vil opleve som om vinen er sur. Sukker er med til at neutralisere surheden og hører du til en af dem, der synes Champagne er for surt, kan det være en god ide at vælge en mousserende vin med lidt mere tilsat sukker.