Stor guide til Riesling – Druernes Dronning

Vinmarker i Mosel

Riesling er en fremragende drue. Lad mig med det samme slå fast, at jeg er meget begejstret for Riesling hvidvine og det kommer helt sikkert til at skinne igennem i dette indlæg. Jeg vil dog tage de objektive briller på så vidt muligt.

Riesling hører til i Tyskland

Ingen tvivl om, at Riesling har sit ophav i Tyskland. Kigger man på dyrkningsarealet er Tyskland klart størst med knap 23.000 hektar marker beplantet med druen. Australien, USA og Frankrig kommer langt efter med kun omkring 4.000 hektar i hvert land. Netop i Tyskland var der for 40 år siden enkeltmarker med Rieslingvine, der blev solgt for store summer til samlere og vinentusiaster. Reformationen af tysk vinlov ødelagde dog dette, da man samlede markerne under langt større parceller.

I dag er det dog stadig Tyskland, der går forrest og er kendt for at lave exceptionelle hvidvine på druen.

Karakteristik af druen

Nu dykker vi lidt mere ned i selve druen og ser på aromaer, smagsnuancer og visuelle udtryk. Riesling er som regel meget karakteristisk og vil ofte være nem at genkende.

Som altid, når det visuelle indtryk vurderes, skal det gerne gøres i et tyndt krystalglas og holdes op mod en hvid baggrund. Rieslingvine har ofte et stort potentiale til at blive gemt og drukket mange år efter produktionen. Derfor vil der være stor forskel på det visuelle udtryk i en ung Riesling og en, der har ligget i kælderen i flere årtier. De unge vine er lyse og ofte med et mere eller mindre grønligt præg. Ældre vine vil derimod blive mørkere og mere gullige i farven.

Aromaerne, som er det vigtigste i oplevelsen af vin, er fra Riesling vidt forskellige an på om det er en ung eller gammel vin. De ældre Rieslingvine, der måske har lagt i 5-6 år eller mere, har ofte en mere eller mindre fremtrædende duft af petroleum. Det kan lyde specielt med duft og smag af petroleum, men når det er vellavet og godt integreret i vinen smager det rigtig godt. Jeg har dog fået ældre Riesling, hvor petroleum er blevet så fremtrædende, at det bliver ødelæggende for vinen i min optik.

Aromaer fra ung Riesling er domineret af frugter som æbler, pærer, abrikos og nektarin. Udover disse findes der ofte lime og citrus i duft og smag.

Det mest karakteristiske for, især tysk Riesling, er deres høje frugtsyre. Der findes nok ikke vine, der matcher Riesling på frugtsyre. Tysk Riesling vokser i forholdsvis køligt klima, hvilket giver dette fantastiske bid af frugtsyre. Umiddelbart kan det måske lyde frastødende med så meget syre i vinen, men det fungerer sublimt i vellavet Riesling.

Riesling til mad

Nu kommer vi til det vigtigste afsnit omkring Riesling. Denne drue har fantastiske egenskaber i forhold til parring med mad. I min optik er der ikke andre vine, der matcher den alsidighed Riesling har i forhold til at blive sat sammen mad. Er du i tvivl om hvilken vin du skal vælge til maden, er Riesling stort set altid en god løsning. Ingen regel uden undtagelser, så den røde bøf skal stadig serveres til et glas rødvin.

Syren i vinen er nøglen til succes, når Riesling sættes sammen med mad. Syren renser munden stort set uanset, hvad den serveres til. Det spænder derfor meget bredt, hvad du kan bruge Riesling sammen med. Servering til fisk og skaldyr giver en fantastisk kombination. Ofte serveres fisk med lidt tilsat syre og det spiller fint sammen med vinens syre. Står menuen på tapas, hvor der er mange smagsnuancer med både salt, fedt, krydderier osv. er Riesling god til at rense uden det går udover smagen af maden. Det kan til tider have den konsekvens, at der opleves en friskhed i munden, der giver mere appetit (og tørst).

Generelt fungerer mad og vin bedst, når de matcher hinanden, hvilket vi kender fra kraftig rødvin til rødt kød og hvidvin til de lettere forretter. I tilfældet med Riesling kan modsætninger mødes og gå op i en højere enhed. Generelt skal man ellers være varsom med at lade vin og mad gå imod hinanden. Julemad og Riesling er et godt eksempel på, hvordan det kan fungere, når modsætninger mødes. Julemaden vi spiser i Danmark, er generelt tung og fed, hvor Riesling er let og spændstig. Det fungerer, da syren, som tidligere nævnt, er så høj, at den kan bryde fedtet og rense munden. Så hvor andre hvidvine vil falde fuldstændig igennem, hvis de serveres til så fed mad, klarer Riesling det fremragende. Så overvej lige Riesling til julemaden, hvis du tør.

Hvor får man den bedste vin

Riesling er som nævnt dominerende i Tyskland og det her de bedste fås efter min mening. Derfor vil jeg primært fokusere på tyske områder i dette indlæg. Der er dog også andre lande, der har stolte traditioner indenfor hvidvin på Riesling og dem vil vi også komme omkring.

Flere områder i Tyskland vil nok udråbe sig selv som vinder, når det kommer til at have de bedste Riesling. Man kan selvfølgelig altid se på prisniveau, når dette skal afgøres, men områderne har hver deres særpræg.

Riesling fra Mosel

Vi starter med Riesling fra området omkring floden Mosel. De to bifloder Ruver og Saar lader vi i dette indlæg hører under Mosel. Området går til tider under det knap så mundrette navn Mosel-Ruver-Saar, hvorfor vi her blot nøjes med Mosel.

Mosselle som floden hedder i Frankrig, er arnestedet for søde rieslingvine. Der er naturligvis visse træk der går igen på tværs af lande og regioner, når vi taler om riesling. Omkring Mosel er vine på riesling dog oftest en kende mere søde end i det øvrige Tyskland. Klimaet langs Mosel er køligt og selv med global opvarmning må druerne kæmpe for at opnå modenhed. Det er absolut ikke en svaghed, men giver knivskarpe vine, hvor syren er ganske høj. Derfor er en smule restsukker i vinen fint til at balancere den skarpe syre. En tør riesling fra Mosel med blot 10-13 g restsukker på liter giver en fantastisk vin. Den smule sukker, der er tilbage i vinen bemærkes knap nok, men er ideel i forhold til modvægt til syren. Riesling fra Mosel er ofte lettere og med spinkel krop, hvilket måske kan lyde knap så interessant, men det er helt forkert. Disse lette vine er helt utrolig lækre og byder på virkelig store smagsoplevelser.

Prøv Falkensteiner Riesling fra Saar her

Riesling fra Rheinhessen

Her er vi selvfølgelig rykket væk fra Mosel og til floden Rhinen. Området var allerede for mange år siden med til at promovere Riesling som en stor drue. Området er den dag i dag fortsat leverandør af Riesling i højeste kvalitet.

Riesling fra Rheinhessen ligner på mange måder dem, der kommer fra området omkring Mosel. I Rheinhessen har vin en lidt fyldigere karakter end de fine og sarte Riesling fra Mosel. I Rheinhessen findes især én meget berømt vinmark med Riesling. Roter Hang er navnet på den stejle skråning med den rødlige jord. Mikroklimaet her er ekstraordinært til produktion af Riesling. Jernforbindelser i jorden har givet den karakteristiske farve, men jorden er af samme grund god til at holde på varmen. Det og de stejle sydvendte skråninger giver ekstra gode betingelser for at skabe druemateriale af bedste kvalitet.

Riesling fra Pfalz

Pfalz er det sidste tyske område jeg vil nævne i forbindelse med Riesling. Pfalz er Tyskalnds næststørste vinregion og befinder sig Syd for Rheinhessen. Regionen har et nærmest sydeuropæisk klima, hvilket blandt andet citrusplantager vidner om. Området ligger i læ a Vogeserne, hvilket også er med til at skabe et fint vinklima. Pfalz har en stor produktion af Rieslingdruer. Tidligere var de dog også mere kendt for kvantitet fremfor kvalitet. Det har dog ændret sig over de seneste årtier.

Det varmere klima i dette område har også en påvirkning på druernes udvikling. Riesling fra Pfalz opnår lidt mere sukker i druerne om end det er marginalt. Det giver vine, der er lidt mindre rige på frugtsyre, men til gengæld har en smule mere fylde.

Udover de nævnte områder i Tyskland laves, der også Riesling i en række andre lande og vil nu se nærmere på et par stykker af dem.

Riesling fra Australien

Australien er traditionelt set kendt for deres kraftige rødvine, der ofte er lavet på Shiraz (Syrah i Europa). Riesling bliver bedst i køligere områder og dem har Australien faktisk også et par stykker af. I den sydlige del, der ligger tættest på Antarktis, er der nogle kølige områder ved kysten, hvor der laves helt fantastisk Riesling. På billedet nedenfor er der vist et ”heat-map”, hvor de gennemsnitlige temperaturer fremgår i Australien. Her ses det tydeligt, at det generelt er i den sydlige del af Australien, hvor mulighederne for vindyrkning er bedst. Det er også her vi finder Australiens bedste Riesling.

Australsk heatmap
Viser temepraturer i australien i vinens vækstsæson

Området ved navn Arenberg laver virkelig gode Riesling og det er den gode kombination af klimaet og jordbunden, der skaber fine rammer for godt råmateriale. I forhold til de tyske Riesling, der ofte er målepind for alt andet Riesling, er de australske ofte lidt mere runde i smagen. Aromatisk er det stadig tydeligt, at det er Riesling, der er i glasset. I smagen er syren knap så ”hård” som den ofte er i Tyskland. Det giver fantastiske vine.

Prøv vores lækre The Dry Dam Riesling fra Arenberg.

Har du spørgsmål til artiklen eller vine er du altid velkommen til at kontakte mig. Jeg svarer altid gerne på spørgsmål og giver vejledning til dit valg af vin.